Saç Dökülmesi

 

SAÇ DÖKÜLMESİ

Konya Saç dökülmesi stres, demir eksikliği, çinko eksikliği, mevsimsel faktörler, hormonal faktörler gibi durumlarda yaşanabilmektedir. Ancak uzun süreli saç dökülmeleri ciddi hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Bu durumlarda mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulması gerekmektedir.

Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç teli bulunmaktadır. Saçın yapısı gereği günde 100 ila 150 tel saç dökülmesi normal kabul edilmektedir.  En fazla 2 ay kadar süren saç dökülmeleri yılda 3 kez tekrarlayabilir bu normal bir durumdur. Ancak 2 aydan fazla süren saç dökülmeleri mutlaka bir uzman yardımı gerektirir.

Neden günde 100 ila 150 saç teli dökülür sorusunun cevabı ise ; ortalama bir saç telinin ömrü 5 yıldır, her 5 yılda saç kendini yenilemektedir. Bu süreç 3 evreden oluşmaktadır. 1. Evre büyüme evresi bu aşamada saç teli 1 ayda ortalama 1 cm kadar uzamaktadır, en uzun evredir. 2. Evre ise dinlenme evresidir çok uzun sürmez birkaç hafta sonra yerini 3. Evre olan dökülme evresine bırakır ve yine birkaç hafta sonra dökülür. Yerine saç föliküllerinden yeni saç gelmektedir bu yüzden günlük saç dökülmesi normaldir. Ancak saç dökülmesi fazlalaşmış ve saçsız deri artışları başlamış ise farklı sebepleri olabilir. Mutlaka bu durumun sebepleri araştırılmalıdır.

 

SAÇ DÖKÜLNESİ NEDENLERİ

En önemli faktör saç sorunu yaşayan bireylerin yüzde 50 sinde de olduğu gibi genetik olan testosteron hormonuna bağlıdır. Yaş ilerledikçe saçsız deri fazlalaşır bu durumu tamamen durdurmanın bir yolu yoktur. Ancak takviye ilaçlar, saç mezoterapisi ve PRP gibi tedavilerle dökülme sürecini yavaşlatmak mümkündür. Bu durum saç ekimi gerektirir.

Saç için önemli bir unsurda dengeli beslenmedir. Uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme, karbonhidrat ağırlıklı beslenme, düzensiz beslenme ve öğün eksiklikleri saçı dökebilmektedir. Tedavisi kolaydır, dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Her canlı organizmada olduğu gibi saçında vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. B 12, demir, çinko, folik asit ve biotin gibi vitamin ve mineraller yeterli seviyede olması gerekmektedir. Bu vitamin ve mineral eksiklikleri saç kaybına yol açmaktadır. Bir dermotoloji uzmanı gerekli testlerden sonra eksiklikleri tespit edebilir.

Zaman zaman deri hastalıkları da saç dökülmesine sebep olabilir. Egzama, sedef hastalığı, liken hastalığı, mantar en sık saç dökülmesine sebep olan deri hastalıklarıdır.

Bazı iç hastalıklar ve ilaç kullanımı da saç dökülmesinde önemli faktörlerdir. Romatizmal rahatsızlıklar, diyabet, kullanılan hormonlar, tiroit bezi hastalıkları ya da hormonları düzenlemek için kullanılan haplar, doğum kontrol hapları ve zayıflama hapları, a vitaminleri, tansiyon ilaçları, kolesterol ilaçları, bazı antidepresanlar dökülmeye sebep olabilir. Ayrıca geçirilen ateşli hastalıklar son 4 ay içerisinde geçirilen ameliyatlar da hızlı saç dökülmesine sebep olabilir.

Kişide hızlı kilo alımı, vücutta tüylenme artışı, adet düzensizlikleri gibi rahatsızlıklar var ise saç dökülme sebebi hormonal olabilmektedir.

Tiroit bezinin az ya da çok çalışmasından kaynaklı yaygın görülen saç kaybı yaşanabilmektedir. Tiroit hormonu tedavisinden sonra dökülen saçlar 2 ay içerisinde yenilenebilir. Ancak uzun süreli tiroit rahatsızlığından dolayı kalıcı dökülme gerçekleşebilir.

Saç kıran ( alopesi areata ) ; hiçbir belirti göstermeden saçlı alanda aniden ortaya çıkan bir yada birkaç dairesel boşluktur. Birkaç ayda tedavi edilir. Uzun süreli olanlarda geri dönüşü olmayabilir.

Ayrıca aşırı stres saç dökülmesini tetikleyebilir ve dökülme süresini hızlandırabilir.

 

ERKEK TİPİ SAÇ DÖKÜLMESİ

Genellikle genetik faktörlerden kaynaklı kafanın en tepesinden başlayıp  tepe kısmında yuvarlak bir alan oluşturup zamanla üst kısma yayılan saç dökülmesidir. Genellikle 18- 35 yaş arası çokça görülür. Dökülme yavaştır ve zaman alır. Bu şekilde adlandırılmasının  sebebi genellikle aynı bölgelerde açıklık olmasındandır.

KADINLARDA SAÇ DÖKÜLMESİ

Kadınlarda en yaygın saç dökülmesi sebebi hormonal sebeplerdir. Tiroit bezi rahatsızlıkları, doğum süreci, emzirme süreci, menopoz, doğum kontrol hapları saç kaybına sebep olmaktadır. Bu durumlarda yapılan saç ekimi işlemi de tam başarı sağlamaz.

Ayrıca sıklıkla uygulanan boya, fön , perma , çok fazla sıkılan bandana, eşarp gibi durumlarda kadınlarda saç kaybına sebep olur. Bu durumlarda saç ekimi başarı oranı yüksektir.